Sushi

Sushi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do sushi

    250 g
  • krewetki

  • paluszki krabowe

  • ogórek

  • avokado

  • ocet ryżowy

    3 łyżeczki
  • sos do sushi

  • cukier

    szczypta
  • nori

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż opłukać, zalać wodą, zostawić na pół godziny, odsączyć,zalać 2 szklankami wody i ugotować na sypko.Ściągnąć z ognia i odstawić na bok, by ryż dojrzał. posolić, dodać odrobinę cukru i ocet,wymieszać. Na macie bambusowej ułożyć listek nori, na to wyłożyć cienką warstwę ryżu, na środku wzdłuż ułożyć składniki wg uznania. U mnie 2 rodzaje-wegetariańskie bez owoców morza - samo awokado i ogórek oraz z dodatkiem paluszka krabowego i krewetki.Zwinąć ścisło rulon za pomocą maty. Kroić na 2-3cm plastry. Podawać na talerzyku polanym sosem i z pastą wasabi obok.Można też dodać wasabi do środka sushi przed zawinięciem.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Betka

05.05.2012 19:36
jej jej MUSZĘ je zrobić! już tak długo mam ochotę:) rewelacja.

smakosz1988

02.05.2012 07:38
super

owocówka

02.04.2012 11:46
nie jadłam nigdy

Ela15

31.01.2012 09:07
ciekawy przepis

Margo1

29.01.2012 00:24
podoba mi si?

Żaneta1

14.12.2011 19:28
wyglada super

Żaneta1

14.12.2011 19:28
wyglada super

Seba

03.08.2011 15:42
super

pioge7

15.07.2011 07:49
pyszne

ewelina63

22.06.2011 22:12
jeszcze nie jadłam, ale pięknie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat