Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi – maki bezrybne z ogórkiem, papryką i awokado

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka żółta 1/2
awokado 1/2
nori 3-4 płaty
wasabi odrobina
sos sojowy do smaku
ryż do sushi 220 g
zaprawa do ryżu
ocet ryżowy 75 ml
cukier 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
woda 300 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi – maki bezrybne z ogórkiem, papryką i awokado

Kroki postępowania

1
Odmierzam pożądaną ilość ryżu. Dokładność w odmierzaniu składników jest ważna.
Krok 1 - Sushi – maki bezrybne z ogórkiem, papryką i awokado foto
2
Ryż kilkukrotnie płuczę. Następnie w sitku wstawiam do zimnej wody na 20-30 minut. Ponownie płuczę.
Krok 2 - Sushi – maki bezrybne z ogórkiem, papryką i awokado foto
3
Zalewam zimną wody mineralnej i zagotowuję na dużym ogniu. Następnie ogień zmniejszam do minimalnego, a ryż przykrywam. Gotuję pod przykryciem około 15 minut. Tak przygotowany ryż odstawiam do ostygnięcia.
Krok 3 - Sushi – maki bezrybne z ogórkiem, papryką i awokado foto
4
Ocet ryżowy wlewam do rondelka. Dodaję cukier oraz sól. Podgrzewam na małym ogniu nieustannie mieszając, aby cukier i sól się rozpuściły, nie dopuszczam do zagotowania. Przygotowaną zaprawę studzę.
Krok 4 - Sushi – maki bezrybne z ogórkiem, papryką i awokado foto
5
Tak przygotowana miksturą polewam wystudzony ryż. Mieszam i odstawiam na kilkanaście minut, aby ryż wchłonął zaprawę.
Krok 5 - Sushi – maki bezrybne z ogórkiem, papryką i awokado foto
6
Awokado kroję po połowie i przekręcam. Pozbywam się pestki. Ogórka obieram. Obcinam długość dopasowując do szerokości nori. Wykrajam jeszcze wodniste gniazda nasienne i kroję w cienkie paski. W paski również kroję obrane awokado i paprykę żółtą.
Krok 6 - Sushi – maki bezrybne z ogórkiem, papryką i awokado foto
7
Na macie kładę nori matową stroną do góry tak, aby „dolny” brzeg maty pokrywał się z dolną krawędzią nori. Ostygnięty i zaprawiony ryż cienko rozsmarowuje na 2/3 powierzchni matowej strony nori rozpoczynając od „dołu”. Następnie pastą wasabi smaruję pasek środku i kładę pokrojone warzywa. Rozpoczynam zwijanie (podobnie jak roladę). Staram się, aby „dolna” krawędź nori po jednym zwinięciu wyszła po za ryż (cały ryż z dodatkami powinien znaleźć się w „roladce”). W tym celu mocno przyciskam ryż, aby roladka ładnie się uformowała. Podnoszę matę i dowijam nori.
Krok 7 - Sushi – maki bezrybne z ogórkiem, papryką i awokado foto
8
Tak przygotowane sushi kroję jednym zdecydowanym cięciem przy pomocy noża. Ostrze powinno być zwilżone wodą. Z jednej roladki powinno wyjść około 6 kawałków sushi. Sushi maczamy w sosie sojowym, a każdy kawałek przegryzamy imbirem marynowanym. W tej wersji ryż miał ostrzejszy smak, aby uzupełniał się z warzywami. Smacznego.
Krok 8 - Sushi – maki bezrybne z ogórkiem, papryką i awokado foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 25.12.2012 18:03
Nigdy nie jadłam sushi. Takich z surową rybą nawet nie mam ochoty spróbować. Ale tak przygotowane jak Twoje bezrybne z chęcią bym skosztowała.
kate.500 15.12.2012 23:24
uwielbiam i czasami robie tez w domku
Iwusia 20.11.2012 23:14
wygląda bardzo smakowicie
pacpaw 18.10.2012 23:30
niedługo będę uzupełniał zapasy nori, sosu, wasabi i ryżu także pomyślę o tykwie :o)
zolzica 18.10.2012 23:07
też robię :) polecam zakup marynowanej tykwy, fajnie komponuje się praktycznie ze wszystkim :)
zolzica 18.10.2012 23:07
też robię :) polecam zakup marynowanej tykwy, fajnie komponuje się praktycznie ze wszystkim :)
Katarzyna/kate1980 14.10.2012 22:20
uwielbiam sushi
Magdalena1110 09.05.2012 20:09
ekstra
jeanette_v 05.05.2012 21:02
Rewelacja.
Magdalena/26Mooi 14.02.2012 12:48
dobry przepis!
pacpaw 05.02.2012 18:29
@Jolanta - w sumie sushi szybko się robi. Ryż można przygotować z rana bo i tak ma być zimny. W południe pójść rybkę świeżą kupić. I na obiad jak znalazł będzie. Wprawę w zawijaniu bardzo się szybko ma. A jak się więcej zrobi następnego dnia też będą smaczne. Byle rybka była surowa i świeża, te z wędzonych przechodzą ryż smakiem :o)
Jolanta_P-S 05.02.2012 11:38
A ja wszystko kupiłam do sushi,ale jakos nie moge się do nich zabrać
BernadettaP 05.02.2012 09:58
Uwielbiam sushi ! W wersji wegańskiej także :)
Sroczka 04.02.2012 18:57
ciekawy przepis
Mysiunia 04.02.2012 17:03
nigdy nie jadłam, ale jak tak patrze to z chęcia bym spróbowała:)
MAR3STA 04.02.2012 16:13
fajne sushi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak