Surówka z sałaty rzymskiej

Surówka z sałaty rzymskiej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sałata rzymska

    1
  • oliwa

    1 i 1/2 łyżki
  • pieprz cytrynowy

    1/3 łyżeczki
  • pomidor

    1 średni
  • ogórek gruntowy

    1
  • szczypiorek

    około 1 łyżki (posiekanego)
  • sól do smaku

    (u mnie szczypta)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sałatę rzymską myjemy i rwiemy dowolnie liście, przekładamy do miski. Przygotowujemy pozostałe warzywa - pomidora kroimy w plastry, ogórka obieramy i również kroimy w cieniutkie plastry, szczypiorek drobno siekamy. Wszystko przekładamy do miski z sałatą.
W szklaneczce łączymy oliwę z oliwek z pieprzem cytrynowym i szczyptą soli. Tak przygotowanym dresingiem polewamy naszą sałatkę. Wszystko razem mieszamy, próbujemy.
Sałatkę odkładamy na kilka minut (najlepiej do lodówki), aby smaki się przegryzły.
Podajemy do obiadu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

halina17

11.10.2016 19:12
Dobra sałatka.

Diana Rusiłowicz

28.09.2016 01:56
Super do obiadku :)

Łukasz15

24.09.2016 23:25
Bardzo dobra

MagdalenaIC

24.09.2016 23:19
Takie surówki są najlepsze ;)

bertpvd

24.09.2016 20:59
smacznie i zdrowo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat