Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
buraki
1 kg -
cebula
1 szt. -
jabłko
1 szt. -
słonecznik łuskany
3 łyżki -
tymianek
2-3 gałązki -
Majeranek suszony Prymat
1/2 łyżeczki -
sok z cytryny
do smaku -
cukier
do smaku -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Surówka z pieczonych buraków ze świeżym tymiankiem i prażonym słonecznikiem
Upieczone, ostudzone i obrane buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jabłko myjmy, obieramy i również ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulkę drobno siekamy.
Słonecznik prażymy na suchej patelni aż się zezłoci i zacznie ładnie pachnieć.
Buraki, jabłko, cebulkę, słonecznik, majeranek i listki tymianku razem mieszamy w misce. Doprawiamy do smaku i wedle własnego upodobania sokiem z cytryny (octem winnym), solą, pieprzem świeżo mielonym i cukrem. Smacznego!
Komentarze (10)