Surówka z pieczonych buraków ze świeżym tymiankiem i prażonym słonecznikiem

Surówka z pieczonych buraków ze świeżym tymiankiem i prażonym słonecznikiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    1 kg
  • cebula

    1 szt.
  • jabłko

    1 szt.
  • słonecznik łuskany

    3 łyżki
  • tymianek

    2-3 gałązki
  • Majeranek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Surówka z pieczonych buraków ze świeżym tymiankiem i prażonym słonecznikiem

Buraki porządnie szorujemy i myjemy. Każdego buraka owijamy w kawałek folii aluminiowej, układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 45-60 minut, lub dłużej - w zależności od wielkości buraków. Po upieczeniu buraki studzimy i obieramy.

Upieczone, ostudzone i obrane buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jabłko myjmy, obieramy i również ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulkę drobno siekamy.
Słonecznik prażymy na suchej patelni aż się zezłoci i zacznie ładnie pachnieć.
Buraki, jabłko, cebulkę, słonecznik, majeranek i listki tymianku razem mieszamy w misce. Doprawiamy do smaku i wedle własnego upodobania sokiem z cytryny (octem winnym), solą, pieprzem świeżo mielonym i cukrem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

mufinka79 14.05.2013 10:59
Dziękuję bardzo za milutkie komentarze :)
jozefinach 13.05.2013 15:47
Nigdy nie łączyłam buraków z tymiankiem, świetny pomysł.
KasiaK90 13.05.2013 15:11
pyszna suróweczka
Pyszota 13.05.2013 13:10
bardzo ciekawa
Piotr-21 13.05.2013 12:52
do obiadu jak znalaz
bogusia19 13.05.2013 12:42
uważam że jest pyszna ze względu chociażby za połączenie z tymiankiem.
Barbara/zuza22_85 13.05.2013 12:28
bardzo smaczna
dodi 13.05.2013 11:49
pyszna jednym słowem
Megg 13.05.2013 11:34
wspaniała surówka :)
marcia7 13.05.2013 11:15
ciekawe połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat