Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z pieczonych buraków

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

buraki czerwone

SOS DO SURÓWKI

oliwa 2 łyżki
miód 1 łyżka
ocet jabłkowy 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1,5 łyżeczki
sól do smaku

DODATKI

natka pietruszki
olej do wysmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z pieczonych buraków

Kroki postępowania

1
Propozycja na smakowitą, zdrową i pożywną surówkę z pieczonych buraków otulonych miodowym sosem i ziołami prowansalskimi. Idealny dodatek do obiadu :D

PRZYGOTOWANIE:

Buraczki (ja wybieram mniejsze sztuki) dokładnie myjemy, delikatnie smarujemy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 - 70 minut.
Krok 1 - Surówka z pieczonych buraków foto
2
Po upieczeniu buraczki studzimy, a następnie obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę.
Krok 2 - Surówka z pieczonych buraków foto
3
Następnie przygotowujemy sos do buraczków:

Do miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, po 1 łyżce miodu i octu jabłkowego, dodajemy zioła prowansalskie i sól do smaku - wszystko dokładnie mieszamy.

Tak powstały sos dodajemy do pokrojonych w kostkę buraczków i ponownie dokładnie mieszamy.

Gotowe buraczki podajemy ze świeżymi listkami natki pietruszki.

Życzę smacznego! :)
Krok 3 - Surówka z pieczonych buraków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 25.08.2015 20:07
Takie buraczki to bym chętnie zjadła :-) Wyglądają bardzo smakowicie.
Katarzyna/kate1980 25.08.2015 16:08
świetny przepis
adelajda 25.08.2015 15:10
też robię z pieczonych buraków ..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak