Surówka z marchewki z delikatnym posmakiem orzechowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    4 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • sok z cytryny

    1/2 cytryny
  • sól

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • olej

    2 (z prażonych orzechów)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew myjemy, obieramy, ścieramy na tarce. Cebulę obieramy, drobniutko siekamy lub ścieramy na tarce. Przygotowane warzywa umieszczamy w misce, dodajemy sok z cytryny (1-2 łyżki), przyprawy oraz 1-2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny (można jeść od razu, ale lepiej smakuje gdy smaki się przegryzą). Wersją alternatywną dla tej surówki jest zamiana oleju na majonez - kaloryczna, ale pyszna :). Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat