Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka i cebulki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta pekińska

    1 szt.
  • jabłko

    1 szt.
  • marchew

    2 szt.
  • cebulka

    1 szt.
  • cytryna

    1/2 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • cukier

    1 szczypta
  • olej

    3 łyż.
  • majonez

    2 łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka i cebulki foto
Cytrynę parzę, osuszam, ścieram skórkę, a z cytryny wyciskam sok, odstawiam. Kapustę pekińską drobno szatkuję, przekładam do dużej miski i odstawiam. W międzyczasie jabłko myję, obieram ze skórki i ścieram na tarce na dużych oczkach. Skrapiam starte jabłko sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Marchewki myję, obieram, płuczę i ścieram na średnich oczkach na tarce. Do poszatkowanej kapusty dodaję starte jabłko i startą marchewkę, mieszam.
Krok 2 - Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka i cebulki foto
Cebulę obieram, drobno siekam, dodaję do warzyw do miski, mieszam. Na koniec doprawiam surówkę solą, pieprzem i cukrem, łączę z olejem i majonezem, dokładnie mieszam. Doprawiam ewentualnie sokiem z cytryny.
Krok 3 - Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka i cebulki foto
Posypuję startą skórką z cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
miki47 10.08.2012 12:31
pycha
Bożena13 09.08.2012 22:21
genialna;)
Bożena13 09.08.2012 22:21
genialna;)
halina55 23.04.2012 19:08
Super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat