Surówka z kapusty pekińskiej, awokado, kiełków i jajka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta pekińska

    1/2 szt.
  • awokado

    1 szt.
  • kiełki rzodkiewki

    1/2 szkl.
  • kiełki brokuła

    1/2 szkl.
  • jajko

    2 szt.
  • słonecznik łuskany

    2 łyżki
  • jogurt naturalny

    3/4 szk.
  • cytryna

    1/2 szt.
  • słodki sos chili

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut od zagotowania się wody), kroimy na ćwiartki. Kapustę pekińską myjemy i drobno siekamy. Dojrzałe awokado przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub półplasterki, a następnie skrapiamy 2 łyżkami soku z cytryny by nie ściemniało. Kiełki przepłukujemy pod bieżącą wodą i odsączamy na sicie. Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć i zbrązowieje.

Przygotowujemy dressing: do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy sok z cytryny, słodki sos chili i całość razem dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity dressing. Doprawiamy do smaku solą morską.

Wszystkie składniki surówki mieszamy razem, polewamy dressingiem i układamy jajka pokrojone na ćwiartki. Podajemy od razu. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MonikaW 27.09.2016 21:15
Robię bardzo podobną jest pyszna pozdrawiam
Jadwiga/Jaga85 12.08.2013 00:01
Jaka apetyczna! Uwielbiam takie sałatki!
jozefinach 06.05.2013 10:43
Idealna bomba witaminowa.
Kazimierz1 17.04.2013 16:55
pyszna surówka
Ania321 17.04.2013 14:44
pięknie wygląda i na pewno równie dobrze smakuje :)
idealme 17.04.2013 13:21
wygląda bardzo apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat