Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z kapusty pekińskiej, awokado, kiełków i jajka

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta pekińska 1/2 szt.
awokado 1 szt.
kiełki rzodkiewki 1/2 szkl.
kiełki brokuła 1/2 szkl.
jajko 2 szt.
słonecznik łuskany 2 łyżki
jogurt naturalny 3/4 szk.
cytryna 1/2 szt.
słodki sos chili 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z kapusty pekińskiej, awokado, kiełków i jajka

Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut od zagotowania się wody), kroimy na ćwiartki. Kapustę pekińską myjemy i drobno siekamy. Dojrzałe awokado przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub półplasterki, a następnie skrapiamy 2 łyżkami soku z cytryny by nie ściemniało. Kiełki przepłukujemy pod bieżącą wodą i odsączamy na sicie. Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie ładnie pachnieć i zbrązowieje.

Przygotowujemy dressing: do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy sok z cytryny, słodki sos chili i całość razem dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity dressing. Doprawiamy do smaku solą morską.

Wszystkie składniki surówki mieszamy razem, polewamy dressingiem i układamy jajka pokrojone na ćwiartki. Podajemy od razu. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaW 27.09.2016 21:15
Robię bardzo podobną jest pyszna pozdrawiam
Jadwiga/Jaga85 12.08.2013 00:01
Jaka apetyczna! Uwielbiam takie sałatki!
jozefinach 06.05.2013 10:43
Idealna bomba witaminowa.
Kazimierz1 17.04.2013 16:55
pyszna surówka
Ania321 17.04.2013 14:44
pięknie wygląda i na pewno równie dobrze smakuje :)
idealme 17.04.2013 13:21
wygląda bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak