surówka z jarmużu w sosie z awokado z figą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jarmuż

    kilka dużych liści
  • figi

    1 szt.
  • awokado

    1/2 szt.
  • jogurt naturalny

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • orzeszki piniowe

    1 łyżka (opcja)
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pół awokado wyskrobać z łupinki do rozdrabniacza, dodać sok z cytryny, jogurt, sól i pieprz do smaku i zmiksować na gładki sos.
Liście jarmużu umyć, wydrzeć łodyżki i łyka, pokroić na mniejsze części. Wymieszać jarmuż z sosem z awokado i odstawić do lodówki na 30-60 minut.
Figę pokroić w ósemki i ułożyć na jarmużu. Orzeszki piniowe lub inne pestki czy orzeszki uprażyć na patelni i posypać surówkę.
Gotowe, smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Granita 14.09.2014 08:48
dzieło sztuki;uwielbiam Twoje przepisy
Alex_M 09.09.2014 10:38
rewelacyjna surówka :)
EmciaPichci 06.09.2014 20:16
pyszna i zdrowa :)
Mniam 06.09.2014 18:38
Fajne połączenie smaków. Muszę kiedyś taką zrobić :)
wyattearp 06.09.2014 17:09
pysznie wygląda
wwwiolka 06.09.2014 16:15
Bardzo fajny przepis.
Alina Mysan 06.09.2014 14:15
Super! Wygląda fajnie.
anemon 06.09.2014 14:01
Pięknie się prezentuje Twoja surówka.
gosia561 06.09.2014 13:08
piękna i pyszna
Joannasz3190 06.09.2014 13:04
Pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat