Surówka z czerwonej kapusty na zimę

Surówka z czerwonej kapusty na zimę

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

warzywa

  • kapusta czerwona

    1 sztuka
  • jabłka

    4 sztuki
  • cebula

    4 sztuki
  • sól

zalewa

  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • ocet 10 %

    0,5 szklanki
  • cukier

    7 łyżek
  • sól

    1 łyżka
  • woda

    1,5 litra
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Surówka z czerwonej kapusty na zimę

Kroki postępowania

Krok 1 - Surówka z czerwonej kapusty na zimę foto
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i poszatkować. Sparzyć wrzącą wodą i odcedzić.
Krok 2 - Surówka z czerwonej kapusty na zimę foto
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i posypujemy solą. Gdy zmięknie odciskamy z nadmiaru soku.
Krok 3 - Surówka z czerwonej kapusty na zimę foto
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 4 - Surówka z czerwonej kapusty na zimę foto
Składniki zalewy zagotowujemy, wkładamy kapustę, cebulę i jabłka. Gotujemy 5 minut.
Krok 5 - Surówka z czerwonej kapusty na zimę foto
Sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

agnieszka214 22.08.2014 18:21
takie sałatki sa pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat