Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z czerwonej kapusty

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kapusta czerwona 1/2 główki
por (biała część) 1 szt
jabłko kwaśne 1 duże
rodzynki 3 łyżki

Sos

woda 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
miód płynny 1/2 łyżeczki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z czerwonej kapusty

1. Kapustę obieramy z wierzchnich, uszkodzonych liści, myjemy i drobno szatkujemy.
Solimy, mieszamy i zostawiamy na 10 minut, następnie na 5 minut zalewamy wrzątkiem. Po tym czasie wyjmujemy na sito, osączamy i studzimy.
Rodzynki przebieramy,myjemy i na chwilę zanurzamy w wodzie,żeby zmiękły.
2. Wszystkie składniki na dresing mieszamy ze sobą do uzyskania emulsji.
Wystudzoną kapustę polewamy sosem i mieszamy.
Pora myjemy i kroimy w pół talarki, solimy żeby zmiękł (można również sparzyć), dodajemy do kapusty, która z dresingiem znowu stała się różowa.
Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy razem z rodzynkami do surówki, mieszamy.Podajemy od razu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 04.07.2017 09:30
Bardzo lubię :) Idealna do klusek śląskich z sosem :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak