Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z czarnej rzepy i kapusty

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta czerwona 15-20 dag
seler marynowany 0,5 szkl
por 0,5 szt
jabłko 1 szt
sok z cytryny 1 łyżka
warzywa 1-2 szt (czarna rzepa)
jarmuż 5-6 liści
sól do smaku
pieprz do smaku
sos winegret 2-3 łyżki

Porada

Surówka jest niezbędnym dodatkiem do dania z mięsem. Z czarnej rzepy i czerwonej kapusty z dodatkami to samo zdrowie.

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z czarnej rzepy i kapusty

Kapustę bardzo drobno posiekać lub zetrzeć na tace jarzynowej o dużych oczkach. Wymieszać z solą, pozostawić na 10-15 minut, odcisnąć. Seler wyłożyć na sito, osączyć, włożyć do miski, dodać pokrojony w cienkie pół krążki por i odciśniętą kapustę. Jabłko i rzepę obrać, zetrzeć na grubej tarce, jabłko skropić sokiem z cytryny. Jarmuż oczyścić z grubych łodyg, pokroić, przelać wrzącą wodą, osączyć. Połączyć z surówką, dodać sos winegret, doprawić do smaku, wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 28.12.2016 11:04
bardzo pyszna surówka :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak