Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z cykorii

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Do mięsnego obiadu jak znalazł, ale nie tylko mięsnego.

Składniki:

Składniki:

cykorie 2 sztuki
jabłka 2 sztuki
sok z cytryny 0.5 sztuka
orzechy piniowe 50 gramów
musztarda 1 łyżeczka
ocet jabłkowy 1 łyżka
śmietana kremowa 30% 150 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z cykorii

Cykorie opłukałem, osuszyłem. Wykroiłem głąby i brzydkie liście z zewnątrz. Pokroiłem na kawałki.
Jabłka obrałem, pokroiłem na ćwiartki, usunąłem gniazda nasienne i pokroiłem w dość grubą w kostkę. Skropiłem sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Orzechy zrumieniłem na suchej patelni.
Sos: składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszałem.
Do salaterki włożyłem cykorie, jabłka i orzechy, polałem sosem i delikatnie wymieszałem. Udekorowałem posiekanym szczypiorkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak