Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z cukinią i jarmużem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jarmuż 3 liście
cukinia 1
cebula 1
olej 5 łyzek
sól
pieprz
kapusta włoska 0,5

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z cukinią i jarmużem

Kroki postępowania

1
Cukinię oraz liście jarmużu dokładnie myjemy, zdejmujemy wierzchnie liścia z włoskiej kapusty a cebulkę obieramy.
Krok 1 - Surówka z cukinią i jarmużem foto
2
Kapustę bardzo drobno szatkujemy, cukinię ucieramy na grubych oczkach i odciskamy, a cebulkę kroimy w drobną kostkę.
Krok 2 - Surówka z cukinią i jarmużem foto
3
Liście jarmużu siekamy (łodygi odrzucamy), w garnku nastawiamy odsoloną wodą i kiedy zacznie wrzeć wrzucamy jarmuż i obgotowujemy go ok. 5 minut, następnie odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.
Krok 3 - Surówka z cukinią i jarmużem foto
4
Do miski przekładamy pokrojone warzywa oraz jarmuż, wlewamy olej i dodajemy do smaku nieco soli i pieprzu
Krok 4 - Surówka z cukinią i jarmużem foto
5
Wymieszaną surówkę podajemy do obiadu - samo zdrowie!
Krok 5 - Surówka z cukinią i jarmużem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 03.09.2012 19:48
jarmużu jeszcze nigdy nie wykorzystywałem w kuchni
sylwia / sytofala 28.08.2012 19:42
a ja go jeszcze nie jadłam , ale mam tyły :)
Agnieszka_B 28.08.2012 15:08
Ale połączenie! A myślałam, że jarmużu używa się tylko w celach dekoracyjnych :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak