surówka z białej rzodkwi i kiełków fasoli mung

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełki fasoli mung

    100 gram
  • rzodkiew biała

    200 gram
  • sezam

    1-2 łyżki
  • ocet winny

    3 łyżki
  • olej sezamowy

    2 łyżki
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rzodkiew obrać i pokroić w długie paski, o grubości podobnej do kiełków fasoli mung. Kiełki opłukać. Składniki wsypać do miski i posolić, odczekać 15 minut aż rzodkiew zwiotczeje.
Sezam podgrzać na suchej patelni (użyłam 1 łyżkę czarnego i jedną białego, ale kolor pełni jedynie funkcje dekoracyjne).
Olej sezamowy lub inny roślinny wymieszać z octem winnym jabłkowym lub innym białym i dodać do surówki. Całość doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Na koniec posypać sezamem od razu podawać.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 03.03.2014 05:44
same witaminki
Alex_M 14.02.2014 17:25
ale fajna surówka :)
Katarzyna59 14.02.2014 12:50
wyśmienita surówka
fotoviderek 14.02.2014 07:22
Samo zdrowie :)
Katarzyna/kate1980 13.02.2014 17:21
świetne połączenie składników
ONY_za_kare 13.02.2014 12:40
świetna surówka!
olkaaa 13.02.2014 08:00
ciekawa propozycja
paulina2157 12.02.2014 15:57
podoba mi się ta sałatka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat