Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z białej kapusty na zimę

5.0
(31)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
marchew 1 sztuka
oliwa 1.5 szklanki
ocet 1,5 szklanki
cukier 1 szklanki
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 1/2 sztuki
musztarda 1 łyżka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z białej kapusty na zimę

Kapustę cienko szatkujemy lub kroimy. Marchewki ścieramy na cienko na tarce. Jeśli używamy chilli i natkę pietruszki kroimy je bardzo drobno. Kapustę, marchew i chilli mieszamy w misce z solą i pieprzem.


Ocet, oliwę i cukier zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i opcjonalnie dla zaostrzenia smaku musztardę.
Gorącą zalewą polewamy kapustę, mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.
Ostudzoną kapustę z sosem przekładamy do słoików.
Słoiki pasteryzujemy około 20 minut od zagotowania wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 13.09.2017 07:04
Pychotka. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak