Surówka z białej kapusty na zimę

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 główka
  • marchew

    1 sztuka
  • oliwa

    1.5 szklanki
  • ocet

    1,5 szklanki
  • cukier

    1 szklanki
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryczka chili

    1/2 sztuki
  • musztarda

    1 łyżka
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    2 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę cienko szatkujemy lub kroimy. Marchewki ścieramy na cienko na tarce. Jeśli używamy chilli i natkę pietruszki kroimy je bardzo drobno. Kapustę, marchew i chilli mieszamy w misce z solą i pieprzem.


Ocet, oliwę i cukier zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i opcjonalnie dla zaostrzenia smaku musztardę.
Gorącą zalewą polewamy kapustę, mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.
Ostudzoną kapustę z sosem przekładamy do słoików.
Słoiki pasteryzujemy około 20 minut od zagotowania wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 13.09.2017 07:04
Pychotka. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat