Surówka z białej kapusty i winogron

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    400 g
  • winogrona białe

    150 g
  • winogrona czerwone

    150 g
  • orzechy włoskie

    100 g
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • oliwa

    4 łyżki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • orzechy pistacjowe

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę umyć i cieniutko poszatkować.Można ją lekko posolić,a później odcisnąć nadmiar soku. Można również po pokrojeniu wrzucić bezpośrednio do salaterki bez solenia , a doprawić przed podaniem. Kapusta jest wówczas bardziej chrupiąca.
Winogrona umyć, pokroić na połówki, usunąć pestki.
Oliwę połączyć z sokiem cytrynowym, dodać sól i pieprz do smaku, po czym wymieszać tworząc sos winegret.
W głębokiej salaterce połączyć kapustę z owocami, dodać pokrojone orzechy, nasiona kminu i skropić sosem sałatkowym.
Wymieszać /ewentualnie doprawic do smaku/ i przełożyć na talerze.
Udekorować połówkami orzechów i posypać mielonymi pistacjami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
trufelek 15.09.2016 06:08
Pysznie i zdrowo :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat