surówka wiosenna ze świeżym imbirem i cytryną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • włoszczyzna

    1 dowolna
  • zielenina

    1 pęczek
  • imbir

    1-2 cm 3
  • cytryna

    0,5 sztuki
  • sól do smaku

  • miód

    1 łyżka
  • ocet winny

    opcjonalnie
  • słonecznik łuskany

    opcjonalnie
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z reguły każdy robi surówki z tych warzyw jakie są akurat w lodówce, więc celowo w składnikach jest włoszczyzna. Ja zrobiłam z tartej marchewki i korzenia pietruszki. Dowolne warzywa zetrzeć na tarce. Do surówki wkroić zieleninę, wycisnąć sok z połowy cytryny, rozpuścić w nim miód i dodać starty świeży imbir w ilości około 1-2 cm sześcienne i oliwę, a następnie wymieszać z całością. Doprawić solą, posypać słonecznikiem i skropić octem winnym - opcjonalnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 19.01.2014 10:07
fajna i zdrowa
Krystyna32 23.09.2013 07:25
pyszna surówka
Agnieszka-87-25 08.06.2013 08:49
suróweczki pychota
Mati13 16.04.2013 21:02
oryginalna, ale ładnie wygląda
pajbek 03.04.2013 17:16
Takiej jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować :-)
Zosia1 20.03.2013 01:49
surówka pachnąca wiosną i zdrowiem
Wafelek2601 21.02.2013 08:52
Smaczna i zdrowa
RenataZ-et 18.11.2012 09:53
samo zdrowie
MAR3STA 01.11.2012 19:25
fajna surówka
IZABELA29 10.10.2012 08:36
zawsze uzywam startego imbiru kupnego w torebkach teraz muszę się jednak przezucić na cały

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat