Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka wielowarzywna do obiadu

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 1 kg
cebula 1 kg
ogórki 1 kg
pomidory 1 kg
ocet 10 % 2 szkl.
cukier 1 szkl.
woda 3,5 szkl.
sól 4 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
ziele angielskie do smaku
Gorczyca biała cała Prymat do smaku
czosnek do smaku
Koperek suszony Prymat do smaku
olej do smaku
papryka 1 kg
kapusta włoska 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka wielowarzywna do obiadu

Warzywa pokroić i wrzucić do dużej miski i dobrze wymieszać.
Ugotować zalewę z octu, cukru, wody soli.
Na dno każdego słoika wrzucić przyprawy wg gustu, i nałożyć warzyw.
Słoiki zalać gorącą zalewą, a na wierzch wlać odrobinę oleju i zakręcić.

Pasteryzować przez 20 min, licząc od zagotowania się wody.

Z wyżej wymienionych proporcji wyszło mi ok. 15 słoiczków tj. po dżemie. Jeśli ktoś życzy sobie łagodniejsze surówki, można zmniejszyć ilość octu w zalewie i też będzie smaczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 31.08.2013 20:02
musze zrobic na zime
Kuchareczka2 12.08.2013 21:35
ciekawy przepis
babeczka007 07.08.2013 21:48
Ciekawe ;)
AURELKA 24.04.2013 20:46
bardzo pyszna
parysek10 05.01.2013 16:55
też taką robię
gosia561 05.01.2013 16:19
mam takie skarby zawsze na zimę
gosia561 05.01.2013 16:19
mam takie skarby zawsze na zimę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak