Przepis i sposób przygotowania na: Surówka śmieciówka
100 g czerwonej kapusty
6 małych liści sałaty dębowej
1/2 czerwonej papryki
kawałek pora ( ok 6 cm jasnej części )
1/2 małej cebuli
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
4 łyżki kukurydzy konserwowej
1/2 jabłka
sól do smaku
cukier do smaku
ocet do smaku
pieprz czarny do smaku
4 - 5 łyżek oleju
1/2 opakowania kiełków rzodkiewki ( op. 50 g )
Przygotować miskę. Cykorię i czerwoną kapustę posiekać i wrzucić do miski. Pora i cebule także pokroić i dodać do miski. Sałatę opłukać, osuszyć, przerwać liście na pół, jabłko zetrzeć na tarce i dodać do zawartości miski. Paprykę pokroić w kostkę. Dorzucić posiekaną natkę oraz odsączoną kukurydzę oraz paprykę a także kiełki i dodać wszystkie przyprawy do smaku. Wymieszać surówkę i odstawić na około 5 minut do przegryzienia się smaków.