Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
łopatka wieprzowa
600 gramów -
mąka
3 łyżki -
sól
1 szczypta -
tłuszcz do smażenia
1 sztuka -
pieczarki
1 gramów -
marchew
1 sztuka -
pietruszka
1 sztuka -
selery
1 sztuka -
cebulka
1 sztuka -
śliwki suszone
5 sztuk -
piwo jasne
0.25 szklanki -
śmietana
0.5 szklanki -
koncentrat pomidorowy
1 łyżka -
sól do smaku
1 sztuka
Sposób przygotowania
Mięso kroimy na dość cienkie kawałki, obsypujemy solą i obtaczamy w mące. Smażymy na tłuszczu.
Sos: Śliwki i rodzynki moczymy w ciepłej wodzie. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni. Marchew, pietruszkę, selera i buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach i dusimy dodając trochę tłuszczu. Następnie do warzyw dolewamy piwo i koncentrat rozprowadzony w śmietanie, a potem dodajemy pieczarki z cebulą oraz odsączone śliwki z rodzynkami i zioła. Do sosu wkładamy usmażone mięso i dusimy całość 20-30 minut mieszając od czasu do czasu (warzywa łatwo się przypalają). Mięso wyjmujemy z garnka, a sos przecieramy przez sito. Mięso polewamy sosem i podajemy z grzankami z bułki posmarowanej masłem, podsmażonej na suchej patelni.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się