Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suropieki

4.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kawałki mięsa w słodkawym sosie warzywno-owocowym.

Składniki:

Składniki:

łopatka wieprzowa 600 gramów
mąka 3 łyżki
sól 1 szczypta
tłuszcz do smażenia 1 sztuka
pieczarki 1 gramów
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
selery 1 sztuka
cebulka 1 sztuka
śliwki suszone 5 sztuk
piwo jasne 0.25 szklanki
śmietana 0.5 szklanki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
sól do smaku 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Suropieki

Mięso kroimy na dość cienkie kawałki, obsypujemy solą i obtaczamy w mące. Smażymy na tłuszczu.
Sos: Śliwki i rodzynki moczymy w ciepłej wodzie. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni. Marchew, pietruszkę, selera i buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach i dusimy dodając trochę tłuszczu. Następnie do warzyw dolewamy piwo i koncentrat rozprowadzony w śmietanie, a potem dodajemy pieczarki z cebulą oraz odsączone śliwki z rodzynkami i zioła. Do sosu wkładamy usmażone mięso i dusimy całość 20-30 minut mieszając od czasu do czasu (warzywa łatwo się przypalają). Mięso wyjmujemy z garnka, a sos przecieramy przez sito.  Mięso polewamy sosem i podajemy z grzankami z bułki posmarowanej masłem, podsmażonej na suchej patelni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak