Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Superzdrowa sałatka z komosy ryżowej i pieczonych warzyw

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny 2 filiżanki
cukinia 1 mała
bakłażan 1 mały
oliwa 5 łyżek
ocet balsamiczny 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
mięta liście 1 łyżka posiekanych
sól
pieprz
oliwki zielone
ser feta 150 gram
pomidory suszone Smak 5-6 połówek
papryka zielona 1 mała
bazylia 1 łyżka posiekanej

Przepis i sposób przygotowania na: Superzdrowa sałatka z komosy ryżowej i pieczonych warzyw

Sałatka nie należy do 'najpiękniejszych', ale jest super smaczna i bardzo zdrowa. Komosa ryżowa, czyli quinoa obniża poziom cholesterolu we krwi i zawiera wszystkie aminokwasy potrzebne człowiekowi.

Komosę przelewamy wrzątkiem na sicie, przekładamy do garnka, wlewamy bulion. Gotujemy aż komosa wchłonie wodę. Odstawiamy.

Warzywa kroimy w niewielką kostkę, oprószamy solą i pieprzem, spryskujemy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (grill bądź grzanie tylko od góry) na około 20-25 minut. Można też użyć grilla bądź patelni grillowej.

Robimy sos. Oliwę z oliwek, czosnek, bazylię, miętę i ocet balsamiczny wrzucamy do blendera, miksujemy na gładką masę. Korygujemy smak solą i pieprzem.

Ser feta kroimy w drobną kostkę. Oliwki odsączamy.Pomidory kroimy w paseczki.

Wszystkie składniki delikatnie łączymy ze sobą, polewamy sosem. Odstawiamy na przynajmniej godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agunesu 11.08.2013 11:38
jeszcze nie jadlam komosy, musze sprobowac, moze ten przepis :)
Wiesława1 09.08.2013 20:59
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak