Przepis i sposób przygotowania na: SUPER ŁATWA SZARLOTKA (z sypkich składników)
Jabłka obieramy i ścieramy na średnich oczkach, dodajemy cukier, sok z cytryny, żelatynę, cynamon, gałkę muszkatołową, mieszamy i dzielimy na trzy części.
Tortownicę smarujemy odrobiną margaryny i obsypujemy kaszą manną (nadmiar wysypujemy).
Na spód wsypujemy jedną część suchych składników, równomiernie rozkładamy, na to rozkładamy warstwę jabłek, teraz druga warstwa sypka, później znowu jabłka i na górę ostatnia warstwa suchych składników. Na samą górę należy ułożyć warstwę masła lub margaryny (na to mamy dwa sposoby, albo wkładamy kostkę do zamrażalnika na ok. 1,5h. i ścieramy na tarce, albo miękką kostkę kroimy na plasterki i układamy równomiernie na górze.
Ja po ok. minutach pieczenia posypuję wierzch dwoma łyżkami cukru brązowego.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C, ciasto pieczemy przez ok. godzinę, aż do całkowitego zrumienienia.
POLECAM!
ps. Przy pieczeniu tego ciasta ważne są dwie sprawy. po pierwsze by blaszka dobrze trzymała i po drugie by jabłka były soczyste, jeśli będą zbyt suche należy dodać soku jabłkowego, wody z sokiem z cytryny.
W innym przypadku dolna warstwa pozostanie sucha (w przypadku zbyt suchych jabłek), lub wypłynie bokami (w przypadku nieszczelnej blaszki).