Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

suflety z ricottą i kozim serem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser ricotta 100 g
ser kozi 100 g
chleb 4 kromki
jajko 2 szt
gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku
śmietana 18 proc 1 kubek
mleko do smaku
twaróg 50 (półtłusty)
parmezan starty do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: suflety z ricottą i kozim serem

Kroki postępowania

1
Ser kozi rozdrabniamy, mieszamy z ricottą i zwykłym twarogiem kanapkowym. Doprawiamy solą, gałką muszkatołową.Dodajemy 2 żółtka, parmezan i śmietankę. Ze względu, że śmietana była gęsta, rozrzedziłam farsz 3 łyżkami mleka.
Krok 1 - suflety z ricottą i kozim serem foto
2
4 kromki pszennego chleba pozbawiamy skórki i rozdrabniamy w blenderze. Dodajemy do masy, całość mieszamy. Pozostałe białka ubijamy i lekko łączymy z masą serową. Kokilki smarujemy obficie masłem. Napełniamy po brzegi lub wedle uznania. Pieczemy ok.25-30min w 190C. bez otwierania piekarnika.
Krok 2 - suflety z ricottą i kozim serem foto
3
Suflety podajemy z ulubionym dodatkiem lub szybką sałatką.
Smacznego!
Przepis Donny Hay "Fast, fresh, simple".
Krok 3 - suflety z ricottą i kozim serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 12.03.2013 14:12
Z chęcią bym porcyjkę zjadła.
Cukiereczek13 09.12.2012 21:30
Mnie ciągle suflety opadają :/ Twoje danie jak zwykle perfekcyjne :)
sylwia / sytofala 03.12.2012 22:54
brzmi i wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak