Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suflet z pomidorami i koperkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 4 szt
ząbek czosnku
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
masło 3 łyżki
mąka 3 łyżki
mleko 3,2% 250 ml
jajko 4
masło do posmarowania foremek
parmezan starty do oprószenia foremek
koperek pęczek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Suflet z pomidorami i koperkiem

Masło rozpuszczamy w rondelku ,oprószamy mąką ,podgrzewamy cały czas mieszając. Wolno wlewamy mleko ,podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu. Zdejmujemy z ognia ,dodajemy przyprawy ,posiekany czosnek ,pokrojone w kostkę pomidory (sparzone i obrane ,bez nasion) ,posiekany koperek ,żółtka ,dokładnie mieszamy. Foremki smarujemy masłem i wsypujemy tarty parmezan. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni C. Z białek ubiłem sztywną pianę ,delikatnie łączymy z masą. Foremki wypełniamy masą i pieczemy ok. 20-25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ggosienka68 02.12.2014 15:19
kiedyś muszę się odważyć i zrobić suflet :) Twój wygląda super :)
jasiek 23.11.2014 01:19
może i mi się uda
teresa18 22.11.2014 20:31
sufletu to jeszcze nie jadłam
Maria 70 22.11.2014 19:02
Trochę opadł,ale pewnie jest smaczny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak