Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

suflet z naleśników

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 g
jaja 2 szt
żółtko jajek 1 szt
mleko 1 szkl.
woda gazowana 1 szkl.
cukier puder 10 g
słonina 15 g
masło 70 g
śmietana 1/2 szkl
jaja 3 szt
cukier puder 20 g
śmietana 1/2 szkl.
żółtko jajek 2 szt
sól do smaku
Biszkopty 70 pokruszone

Przepis i sposób przygotowania na: suflet z naleśników

Jaja i żółtko wymieszać, dodając po trochu mąki i mleka zmieszanego z wodą gazowana aby powstała gładka płynna masa, dodać sól i cukier. Usmażyć na słoninie 16 naleśników. 50g masła utrzeć na pianę, dodać cukier, żółtka, okruszki biszkoptów i szczyptę soli, a na koniec sztywna piane z białek, wymieszać delikatnie. Naczynie żaroodporne wysmarować resztą masła, układać naleśniki warstwami, smarując każdy masą. Po wierzchu polać śmietaną wymieszaną z żółtkami, wstawić do średnia nagrzanego pieca i piec ok30 minut. Podawać pokrojone jak tort.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 09.05.2012 19:36
Zgadzam się.
Marzena34 27.03.2012 20:25
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak