Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suflet serowy moniki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser ementaler 200 g
jajko 4 szt
mleko 1/3 szklanka
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
sól
pieprz
gałka muszkatułowa

Przepis i sposób przygotowania na: Suflet serowy moniki

Masło roztapiamy w rondelku, na niewielkim ogniu. Dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę.
Dolewamy mleko, dosypujemy sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
Gdy sos zgęstnieje, dodajemy ser. Mieszamy, aż się rozpuści, zdejmujemy z ognia.
Do masy serowej dodajemy żółtka, dokładnie i mocno mocno mieszamy. Lekko studzimy.
Ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo do masy żółtkowej, delikatnie mieszamy.
Masę na suflet przelewamy do kokilek wysmarowanych masłem i posypujemy tartą gałką muszkatołową.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C (kokilki powinny stać na dolnym poziomie,
wtedy wierzch sufletu nie zrumieni się zbyt szybko) przez ok. 15-20minut. Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia.


Podajemy od razu po przygotowaniu, gorący.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 13.04.2013 19:09
ciekawy przepis
Marta11 13.04.2013 17:11
zapewne pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak