Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suflet na słodko z żurawiną .

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żurawina
jajko
mąka pszenna
cukier
mleko
wiórka kokosowe
margaryna

Przepis i sposób przygotowania na: Suflet na słodko z żurawiną .

Kroki postępowania

1
3 jajka
70 g margaryny lub masła
50 g mąki pszennej
250 ml mleka 2%
70 g cukru kryształ
2 łyżeczki żurawiny całej ze słoiczka
wiórka kokosowe

kokilki
bułka tarta do ich wysypania
i trochę margaryny do ich wysmarowania.
Krok 1 - Suflet na słodko z żurawiną . foto
2
Szykujemy potrzebne składniki.
Krok 2 - Suflet na słodko z żurawiną . foto
3
W rondelku rozpuszczamy margarynę lub masło.
Krok 3 - Suflet na słodko z żurawiną . foto
4
Dodajemy mąkę energicznie mieszając.
Następnie wlewamy zimne mleko i na małym ogniu podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje.
Zdejmujemy z gazu i studzimy.
Krok 4 - Suflet na słodko z żurawiną . foto
5
Białka oddzielamy od żółtek.
Ubijamy je na sztywno, a żółtka miksujemy z cukrem.
Krok 5 - Suflet na słodko z żurawiną . foto
6
Masę żółtkową wlewamy do przestudzonej masy , dodajemy żurawinę i dokładnie miksujemy.
Krok 6 - Suflet na słodko z żurawiną . foto
7
Dodajemy ubite białka.
Łyżką delikatnie łączymy z masą .
Krok 7 - Suflet na słodko z żurawiną . foto
8
Kokilki smarujemy margarynę i posypujemy bułką tartą .
Masę przekładamy do miseczek.
Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Wstawiamy je na dowolną blaszkę, a następnie do piekarnika.
Krok 8 - Suflet na słodko z żurawiną . foto
9
Piekłam je 25 minut w temp 200 stopni na termoobiegu.

Po upieczeniu wyłożyłam na talerz i podałam z łyżeczką żurawiny.
Krok 9 - Suflet na słodko z żurawiną . foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 18.12.2013 00:02
na pewno by mi smakowały
mysza75 27.06.2013 19:03
Jakie fajne i jak pięknie wyglądają :-)
aisoglam 16.05.2013 10:45
Świetnie się prezentuje ten Twój suflet. Rewelacja!
IwonaDD 06.05.2013 08:27
pięknie ci wyszedł !
alaaa 21.04.2013 12:57
pycha a jeszcze z żurawiną,palce lizać
olkaaa 20.04.2013 09:44
chętnie spróbuje
Anna169Hosz 18.04.2013 15:16
Wygląda bardzo apetycznie.
Alex_M 17.04.2013 08:30
podoba mi sie taki deser :)
jozefinach 15.04.2013 17:10
Suflet prezentuje się bardzo smakowicie.
caralajna 15.04.2013 08:47
fajny przepis
Wacław 12.04.2013 09:59
bardzo apetyczne :)
Katarzyna/kate1980 11.04.2013 20:54
wspaniały
Kazimierz1 10.04.2013 16:52
przepis wart wypróbowania :)
adelajda 10.04.2013 15:57
chętnie zjem !
pierniczkowo 10.04.2013 14:00
bardzo lubię suflety, a żurawina to jeden z moich ulubionych owoców:)
Poison1988 10.04.2013 12:41
aż ślinka cieknie od samego patrzenia :)
Ania321 10.04.2013 12:29
pyszności :)
IZABELA29 10.04.2013 11:35
nie tak wygodniej
reniatka 10.04.2013 11:00
mniam cos pysznego
Konczi 10.04.2013 10:35
smacznie wygląda :) Dlaczego w składnikach nie podajesz gramatury > jakiś problem od strony portalu ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak