Suflet kawowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • białka

    4 szt
  • żółtka

    3 szt
  • cukier puder

    15 dag
  • masło do formy

  • kawa

    5 (mielona)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do kawy wlać pół szklanki gorącej kawy, zaparzyć i przecedzić przez sitko. Żóltka ucierać z połową cukru na parze. Mąką wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wymieszać z kawą i dodać do utartych żółtek, ubijać masę aż zgęstnieje. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem, delikatnie wymieszać. Kokilki wysmarować masłem, wlać ciasto do 2/3 wysokości, włożyć do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i piec około 20 minut. Podawać gorące.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Angelika10 06.09.2012 00:29
mniam
romanrafal 29.04.2012 08:17
pyszny
gosia561 13.04.2012 10:22
świetny suflet
Iwona51 03.12.2011 00:51
super
Goya 25.03.2011 21:46
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat