Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suflet czekoladowy z wiśnią i chili

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 3 sztuki
masło 20 gram + 1 ł. do wysmar. kokilek
cukier puder 1 łyżka do wysm. kokilek
mleko 3,2% 1/3 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
kakao 1 płaska łyżeczka
czekolada gorzka 1 tabliczka
wiśnie bez pestek 1/2 mrożonego opakowania
syrop cukrowy 1 łyżka trzcinowego
chili Prymat 1 łyżeczka + szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Suflet czekoladowy z wiśnią i chili

Kroki postępowania

1
Kokilki smarujemy masłem i posypujemy cukrem pudrem. Odkładamy do lodówki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puch.
Krok 1 - Suflet czekoladowy z wiśnią i chili foto
2
W kąpieli wodnej roztapiamy tabliczkę czekolady wraz z chili. Studzimy.
Krok 2 - Suflet czekoladowy z wiśnią i chili foto
3
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Do gotującej się masy dolewamy mleko. Mieszamy do połączenia składników, ściągamy z ognia, studzimy.
Krok 3 - Suflet czekoladowy z wiśnią i chili foto
4
Masę z mleka, masła i mąki dodajemy do rozpuszczonej czekolady, mieszamy. Dodajemy kakao oraz żółtka. Ucieramy na gładką masę. Do ubitej piany delikatnie dodajemy masę czekoladową i mieszamy powoli aż do całkowitego połączenia się mas.
Krok 4 - Suflet czekoladowy z wiśnią i chili foto
5
Przelewamy do kokilek, na środku układamy kilka rozmrożonych wiśni. Wkładamy do nagrzanego do 170 st C piekarnika i pieczemy ok 15 minut.
Krok 5 - Suflet czekoladowy z wiśnią i chili foto
6
W tym czasie resztę wiśni przesypujemy do rondelka i smażymy na dużym ogniu ciągle mieszając, aż do wyparowania soku. Dodajemy syrop trzcinowy i szczyptę chili, studzimy.
Krok 6 - Suflet czekoladowy z wiśnią i chili foto
7
Gotowe suflety wykładamy na talerz lub podajemy w kokilkach polane sosem wiśniowym.
Krok 7 - Suflet czekoladowy z wiśnią i chili foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tytka 24.01.2015 12:01
świetnie wygląda
caralajna 23.01.2015 20:39
deser idealny na tą porę roku
Zdzisław 23.01.2015 18:12
takie słodkości lubię
Beatris 23.01.2015 16:27
Wspaniały suflecik, koniecznie muszę wypróbować przepis:)
Grazyna0211 23.01.2015 15:24
coś dla mnie pycha
IwonaDD 23.01.2015 15:23
idealny!!!!!
mirosława4 23.01.2015 14:34
zjadłabym :)
Krystyna32 23.01.2015 14:04
wygląda pysznie
Anna169Hosz 23.01.2015 13:14
Wygląda fantastycznie!
MałaMi89 23.01.2015 12:29
Czekolada z chili to ponoć dobrany duet, muszę kiedyś spróbować :)
bietka 23.01.2015 12:13
musi być bardzo pyszny :)
Mniam 23.01.2015 11:31
Cudownie wygląda. Częstuję się :)
R'n'G Kitchen 23.01.2015 11:15
Ależ apetyczne! Mniam! :D
Ada-Gaba 23.01.2015 11:14
wspaniały pomysł na deser
kloruś 23.01.2015 11:14
bardzo ciekawa i apetyczna propozycja!
molanka 23.01.2015 10:42
fajne połączenie smaków
Konczi 23.01.2015 10:34
wygląda obłędnie
Alex_M 23.01.2015 10:21
wspaniały deser
marzut 23.01.2015 09:29
super połączenie
Wiktoria29 23.01.2015 09:20
o łał jaki super suflet chętnie bym zjadła
Kuchnia Marty 23.01.2015 09:14
Pięknie się prezentuje!
aginaa 23.01.2015 08:09
pyszny suflet
Futka 23.01.2015 07:56
Wyborny suflet - pychoty! :D
olkaaa 23.01.2015 07:28
Świetny pomysł.
zabcia117 23.01.2015 07:01
Pychotka !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak