Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suflet czekoladowy z melisą

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 szt
cukier 1/3 szkl
biała czekolada 1/2 tabliczki
śmietana 30% 1/2 łyżki
listki melisy kilka sztuk
czekolada gorzka 1/2 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Suflet czekoladowy z melisą

Kroki postępowania

1
Gorzką czekoladę rozpuszczamy na kąpieli wodnej. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewamy olej oraz wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Do masy dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę. Miksujemy.
Krok 1 - Suflet czekoladowy z melisą foto
2
Białą czekoladę razem ze śmietaną rozpuszczamy na kąpieli wodnej. Chwilę studzimy. Do masy dodajemy posiekaną melisę. Mieszamy.
Krok 2 - Suflet czekoladowy z melisą foto
3
Do wysmarowanych tłuszczem kokilek przekładamy połowę ciemnej masy czekoladowej. Na to nakładamy porcję masy białej z melisą oraz pozostałą ciemną masę. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 25-30 minut. Suflet podajemy na ciepło polany polewą czekoladową.
Krok 3 - Suflet czekoladowy z melisą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 14.04.2014 18:12
Piękny Ci wyszedł :)
idealme 14.04.2014 18:10
wygląda bajecznie :)
norweska20 14.04.2014 17:51
prezentuje się rewelacyjnie...pycha
kasiaw 14.04.2014 17:35
bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak