Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suflet Czekoladowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremowa 30% lub 36% 100 gram
jajko 3
czekolada gorzka 150 gram
cukier kryształ
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Suflet Czekoladowy

Kroki postępowania

1
- Kokilki wysmarować masłem po same brzegi, oprószyć drobnym cukrem i wstawić do lodówki na 20 minut
- W rondelku zagotować śmietanę z cukrem i zdjąć z palnika. Wrzucić połamaną czekoladę, pozostawić do rozpuszczenia, a następnie wymieszać do uzyskania jednolitej barwy
Krok 1 - Suflet Czekoladowy foto
2
- W misce ubijamy białka z 3 jajek z dodatkiem soli. Jeżeli masa czekoladowa jest już letnia to dodajemy żółtka ciągle mieszając
- Do masy czekoladowej, po 1 łyżce dodajemy (powoli) pianę z białek ciągle mieszając, aż całość się złączy i uzyskamy piękny czekoladowy kolor. Piekarnik nagrzewamy. Przelewamy masę do foremek do pełna (1) i wkładamy do piekarnika na 15 minut
Krok 2 - Suflet Czekoladowy foto
3
Pamiętajmy, że suflet w środku ma nie być płynny. Czekolada ma się nie wylewać, bo wówczas to nie jest suflet, ale lava cake (btw pojawi się w innym poście). Suflet jest owszem mokry, ale zwarty.
Krok 3 - Suflet Czekoladowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 09.03.2014 17:40
fajny deser..
Caterina 09.03.2014 11:14
Bardzo dziękuję za miłe komentarze :)
Agata3 07.03.2014 16:08
uwielbiam:) super suflecik:)
patryska76 07.03.2014 15:35
Pyszny deser!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak