Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Styropian

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szkl
1/2 szkl cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
masło lub margaryna 25 dag.
śmietana 18 proc 1 litr
wiórki kokosowe 20 dag
białko 5
1 szkl. cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Styropian

Z wyżej wymienionych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 równe części. Pierwszą część wykładamy na spód blaszki i smarujemy ją powidłem śliwkowym lub jakąś inną konfiturą. Drugą część wkładamy do lodówki.

Następnie ubijamy białka z cukrem, dodajemy śmietanę i pozostałe składniki. Mieszamy. Wykładamy to na ciasto posmarowane już wcześniej powidłem. Na wierzch trzemy drugą część ciasta. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 °C. Następnie studzimy ciasto, co powinno trwać minimum do trzech godziny. Można urozmaicic owocami i dac na warstwe ciasta na dole zamiast powideł. Najlepiej smakuje dnia nastepnego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aleksa123 17.02.2012 19:21
ciekawy pomysł
PaniMISIOWA 30.10.2011 09:39
ale z chęcią bym takie zjadła
eli_555 08.05.2011 23:09
pycha ciacho
Sarenka 01.02.2011 21:49
W sobote zabralam sie za to ciasto i okazalo sie, ze nie mam wiórek kokosowych. Bylismy po zakupach, wiec nikomu juz sie nie chcialo isc do sklepu. Zrobie to ciasto z pewnoscia :)
monisia1977 17.08.2010 06:49
fajne
Ewa104 30.07.2010 17:51
Super pomysł i super nazwa!
wedith1 12.07.2010 19:57
Musi pysznie smakować!!!!
SmacznaPyza 24.06.2010 09:31
ta piana rzeczywiście wygląda jak kawałek styropianu! tylko mam nadzieję, że smakuje lepiej :-)))
iwa643 18.06.2010 07:15
nazwa powalająca

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak