Stryki śląskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

masa

  • ziemniaki

    1kg
  • cebula biała

    1
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • jajko

    1
  • olej do smażenia

przyprawy

  • cukier kryształ

    do smaku
  • sól do smaku

  • pieprz

dodatkowo

  • sos pomidorowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Srtyki to danie kuchni ślaskiej.Jadłam je u kolezanki w goscinie-to nic innego jak ziemniaczane placki z.. cebulą i maka i jajkiem.Podaje sie je na rózne sposoby: na słono lub na słodko- na słono najczęściej pomidorowym a nasłodko z cukrem lub kwasna smietaną.Przepis orgnalny sląski!

Ziemniaki umyć, obrać,zetrzeć na tarce.Cebulę drobno pokroić , połączyć razem z ziemniakami, dodac roztrzepane jajko, mleko, sól , pieprz , makę i wymieszac. Smazyc na rozgrzanym tłuszczu małe placki, na złoty kolor z obu stron.Podawac albo z sosem pomidorowym :) Sos pomidorowy szybki domowy : Pomidory sparzyć , obierać ze skórek usunąc twarde części i gotowac przez 10 minut w rondlu , pod koniec gotowania dadać sól bazylie. Gorące pomidory razem z sokiem przelewać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. Słoiki odwrócić do góry dnem na około minutę, po czym z powrotem odwrócić.
mileneczka5
składniki na 6porcji. Placki maja idealna konsystencje sa zwarte , nie rozpadaja sie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marzut 26.10.2015 10:28
Super przepis, uwielbiam kuchnie śląska
Habibi 25.10.2015 12:48
nazwa wybitnie regionalna :)
Ewa Wojtaszko 25.10.2015 00:37
stryki? takiej nazwy dla placków jeszcze nie słyszałam :)
2milutka 24.10.2015 16:47
fajne placuszki
RenataZ-et 24.10.2015 13:03
super pomysł :)
JulkaTomeczek 24.10.2015 10:16
Pyszne placki
Konczi 24.10.2015 09:27
Lubie ziemniaczane placuszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat