Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stryki śląskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masa

ziemniaki 1kg
cebula biała 1
mąka pszenna 4 łyżki
jajko 1
olej do smażenia

przyprawy

cukier kryształ do smaku
sól do smaku
pieprz

dodatkowo

sos pomidorowy

Porada

składniki na 6porcji. Placki maja idealna konsystencje sa zwarte , nie rozpadaja sie.

Przepis i sposób przygotowania na: Stryki śląskie


Srtyki to danie kuchni ślaskiej.Jadłam je u kolezanki w goscinie-to nic innego jak ziemniaczane placki z.. cebulą i maka i jajkiem.Podaje sie je na rózne sposoby: na słono lub na słodko- na słono najczęściej pomidorowym a nasłodko z cukrem lub kwasna smietaną.Przepis orgnalny sląski!

Ziemniaki umyć, obrać,zetrzeć na tarce.Cebulę drobno pokroić , połączyć razem z ziemniakami, dodac roztrzepane jajko, mleko, sól , pieprz , makę i wymieszac. Smazyc na rozgrzanym tłuszczu małe placki, na złoty kolor z obu stron.Podawac albo z sosem pomidorowym :) Sos pomidorowy szybki domowy : Pomidory sparzyć , obierać ze skórek usunąc twarde części i gotowac przez 10 minut w rondlu , pod koniec gotowania dadać sól bazylie. Gorące pomidory razem z sokiem przelewać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. Słoiki odwrócić do góry dnem na około minutę, po czym z powrotem odwrócić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 26.10.2015 10:28
Super przepis, uwielbiam kuchnie śląska
Habibi 25.10.2015 12:48
nazwa wybitnie regionalna :)
Ewa Wojtaszko 25.10.2015 00:37
stryki? takiej nazwy dla placków jeszcze nie słyszałam :)
2milutka 24.10.2015 16:47
fajne placuszki
RenataZ-et 24.10.2015 13:03
super pomysł :)
JulkaTomeczek 24.10.2015 10:16
Pyszne placki
Konczi 24.10.2015 09:27
Lubie ziemniaczane placuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak