Przepis i sposób przygotowania na: Stryki śląskie
Srtyki to danie kuchni ślaskiej.Jadłam je u kolezanki w goscinie-to nic innego jak ziemniaczane placki z.. cebulą i maka i jajkiem.Podaje sie je na rózne sposoby: na słono lub na słodko- na słono najczęściej pomidorowym a nasłodko z cukrem lub kwasna smietaną.Przepis orgnalny sląski!
Ziemniaki umyć, obrać,zetrzeć na tarce.Cebulę drobno pokroić , połączyć razem z ziemniakami, dodac roztrzepane jajko, mleko, sól , pieprz , makę i wymieszac. Smazyc na rozgrzanym tłuszczu małe placki, na złoty kolor z obu stron.Podawac albo z sosem pomidorowym :) Sos pomidorowy szybki domowy : Pomidory sparzyć , obierać ze skórek usunąc twarde części i gotowac przez 10 minut w rondlu , pod koniec gotowania dadać sól bazylie. Gorące pomidory razem z sokiem przelewać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. Słoiki odwrócić do góry dnem na około minutę, po czym z powrotem odwrócić.