Strudel z wiśniami

Strudel z wiśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g
  • oliwa

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • ocet winny

    1 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    200 g
  • masło

    150 g
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    80 g
  • wiśnie bez pestek

    600 g
  • orzechy włoskie

    60 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Strudel z wiśniami

Do mąki dodać jajka roztrzepane z octem, oliwa i szczyptą soli.
Całość dokładnie wyrabiać w razie potrzeby dolewać odrobinę ciepłej wody.
Ciasto powinno być dokładnie wyrobione aż do powstania na powierzchni pęcherzyków powietrza.
Z powstałego ciasta uformować kulę, którą przykryć gorącą deską i odstawić przykryte ręcznikiem na 1 godzinę.
Po tym czasie wziąć obrus i podłożyć pod niego talerz.
Ciasto rozwałkować po czym rozciągnąć go na talerzu aż będzie miało grubość bibułki.
Odstawić na chwile aby ciasto się trochę przesuszyło.
W między czasie bułkę tartą przesmażyć na maśle i polać nim ciasto.
Posypać orzechami, wiśniami, cynamon oraz cukrem.
Zawinąć ciasto w strudel przy pomocy obrusa. Ułożyć strudel na blasze wysmarowanej masłem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

agata1722
agata1722 03.09.2011 18:34
bardzo dobry
agata1722
agata1722 03.09.2011 18:34
bardzo dobry
agata1722
agata1722 03.09.2011 18:34
bardzo dobry
agata1722
agata1722 03.09.2011 18:34
bardzo dobry
agata1722
agata1722 03.09.2011 18:34
bardzo dobry
agata1722
agata1722 03.09.2011 18:34
bardzo dobry
Jaheira11 19.02.2011 19:49
pycha
Barbara55 21.01.2011 18:53
fajny kokon
kielcok1 18.01.2011 16:45
apetyczne
Gonia555 18.10.2010 20:57
Warto wypróbować- polecam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat