Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
250 g -
oliwa
1 łyżka -
jajko
1 sztuka -
ocet winny
1 łyżeczka -
sól
do smaku -
cynamon Prymat
2 łyżeczki -
cukier puder
200 g -
masło
150 g -
Bułka tarta klasyczna Prymat
80 g -
wiśnie bez pestek
600 g -
orzechy włoskie
60 g
Przepis i sposób przygotowania Strudel z wiśniami
Całość dokładnie wyrabiać w razie potrzeby dolewać odrobinę ciepłej wody.
Ciasto powinno być dokładnie wyrobione aż do powstania na powierzchni pęcherzyków powietrza.
Z powstałego ciasta uformować kulę, którą przykryć gorącą deską i odstawić przykryte ręcznikiem na 1 godzinę.
Po tym czasie wziąć obrus i podłożyć pod niego talerz.
Ciasto rozwałkować po czym rozciągnąć go na talerzu aż będzie miało grubość bibułki.
Odstawić na chwile aby ciasto się trochę przesuszyło.
W między czasie bułkę tartą przesmażyć na maśle i polać nim ciasto.
Posypać orzechami, wiśniami, cynamon oraz cukrem.
Zawinąć ciasto w strudel przy pomocy obrusa. Ułożyć strudel na blasze wysmarowanej masłem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)