Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strudel z jabłkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 30 dag
jajko 1 sztuka
cukier puder 2 łyżki
masło stopione 2 łyżki
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda
Nadzienie:
jabłka 1/2 kg
cukier 1/2 szklanki
rodzynki 10 dag
cynamon 1 łyżeczka
DODATKOWO:
masło stopione
rum

Przepis i sposób przygotowania na: Strudel z jabłkami

Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać stopione masło, jajko, sól oraz wodę w takiej ilości, aby powstało coś na wzór ciasta na makaron.Ciasto cieniutko rozwałkować (jak najcieniej), cały płat ciasta posmarować stopionym masłem i równo rozłożyć nadzienie,założyć boki ciasta i delikatnie zwinąć, zwinięte ciasto ułożyć miejscem łączenia do dołu na wysmarowanej blaszce i górę posmarować stopionym masłem.
Piec w temp.180-190 około 35 min, po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem i podawać gorące np. z dodatkiem lodów lub bitej śmietany .

Nadzienie jabłkowe:
Rodzynki namoczyć w rumie lub w wodzie z dodatkiem aromatu rumowego choć rum jest do tego najlepszy .
Jabłka obrać i pokroić w plasterki wymieszać z cukrem, cynamonem i rodzynkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 05.12.2016 22:26
pięknie wygląda
bietka 11.05.2013 17:14
pewnie pyszny :)
Anna169Hosz 28.08.2012 23:45
Wygląda bardzo apetycznie.
czekoladka_m 20.04.2012 14:14
pychotka!!
eli82 29.02.2012 15:55
pięknie wygląda
Ewa104 15.11.2011 11:44
Wspaniały wypiek.
mic 24.10.2011 16:17
az chyba zrobie na weekend
mic 24.10.2011 16:17
az chyba zrobie na weekend
madzialena19 11.10.2011 21:55
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak