Strudel jabłkowy z sosem waniliowym z bitą śmietaną

Strudel jabłkowy z sosem waniliowym z bitą śmietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    2 kg
  • cukier

    300 g
  • rodzynki

    300 g
  • mąka tortowa

    1 kg
  • woda

    400 ml
  • sól

    1 szczypta
  • olej

    150 g
  • masło

  • bułka tarta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka przekroić na pół, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Dodać cukier, cynamon i rodzynki, dokładnie wymieszać.
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, wyrobić do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie posmarować olejem i odstawić na 20 minut. Ciasto rozciągnąć ruchem obrotowym na ręku (podobnie jak ciasto do pizzy), aż będzie przezroczyste. Następnie rozłożyć je na posypanej mąką, płóciennej serwecie, skropić roztopionym masłem i posypać bułką tartą. Na cieście ułożyć farsz jabłkowy, zwinąć je używając serwety i przenieść na posmarowaną tłuszczem blachę. Strudel delikatnie posmarować roztopionym masłem i upiec na złoty kolor (ok. 20 minut w temperaturze 200°C).
Strudel jabłkowy można serwować na zimno lub na gorąco, z sosem waniliowym i bitą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

21.03.2013 14:17
Warto skorzystać z przepisu.

oilliwka

18.02.2013 09:06
świetny przepis!

Magda60

11.02.2013 14:24
rewelacja

Ewa23

08.02.2013 19:37
pycha.

Kulinarna Ja

28.01.2013 21:50
ale bym zjadła, pycha!

Granita

26.01.2013 07:24
rarytas...

Ania28

19.01.2013 14:22
kiedyś robiłam strudel- dziury mi się w im robiły. Może się pokuszę jeszcze raz o zrobienie tego rarytasu...

ao_12

19.01.2013 09:27
jadłam, pycha

Ewa104

14.12.2012 10:01
Delicje dla podniebienia.

Mariola10

01.03.2012 13:49
mam ochotę zrobić tylko boje się czy się uda dodoałam sobie przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat