Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z makiem
Jajka rozbełtać z cukrem i drożdżami i dodać do mąki.
Margarynę drobno pokroić i dodać do mąki ,wszystkie składniki nożem posiekać.
Wyrobić ciasto i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto na placek. o grubości 0,5 cm.
Mak sparzyć w gorącej wodzie,odcedzić i zmielić maszynką 3 razy.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i dodać do maku.
Margarynę roztopić i dodać do maku.
Następnie dodać miód i zapach migdałowy ,wszystkie składniki dobrze wymieszać na jednolitą masę.
Na rozwałkowane ciasto kładziemy masę makową ,zwijamy w rulon i wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika , pieczemy w temp. 170 C przez 50 minut.
Po wystudzeniu można podawać.