Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla z jabłkami, rodzynkami i cynamonem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 250 g
jajko 1 szt
masło 3 łyżki
sól 1 szczypta
woda 100 ml
wkład
rodzynki pół paczki
cukier waniliowy 2 szt
cynamon 2 łyżki
jabłko kwaśne 6 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z jabłkami, rodzynkami i cynamonem

Kroki postępowania

1
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wodę, jajko, roztopione masło i zagnieść ciasto.
Wyrabiać aż będzie bardzo elastyczne
Krok 1 - Strucla z jabłkami, rodzynkami i cynamonem foto
2
Ciasto po wyrobieniu zawinąć w folię lub worek, przykryć miską i odstawić.
W między czasie obrać jabłka i pokroić na małe cząstki.
Sparzyć rodzynki
Krok 2 - Strucla z jabłkami, rodzynkami i cynamonem foto
3
Dużą ścierkę podsypać mocno mąką, na ścierce rozwałkować ciasto, bardzo cienko- ma być prześwitujące.
Ciasto najlepiej posmarować oliwą żeby nie obsychało.
Krok 3 - Strucla z jabłkami, rodzynkami i cynamonem foto
4
Ciasto obsypać cynamonem i cukrem pudrem.
Rozłożyć na nim jabłka i rodzynki zostawiając margines przy brzegach
Krok 4 - Strucla z jabłkami, rodzynkami i cynamonem foto
5
Boki zawinąć na zakładkę, następnie przy pomocy ścierki zwijać ciasto do końca jak roladę.
Przełożyć na blachę końcówką zwijania do dołu.
Piec w temp 200st C ok 40 minut
Krok 5 - Strucla z jabłkami, rodzynkami i cynamonem foto
6
Upieczoną posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!!!
Krok 6 - Strucla z jabłkami, rodzynkami i cynamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 23.10.2013 16:20
w sam raz na wykwintny deser dla gości :)
Anula 19.10.2013 10:13
z jabłkami to musi byc pyszna:)
babajaga1969 18.10.2013 21:06
bardzo fajna i pyszna strucla
Kasnaj 18.10.2013 20:52
musi być pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak