Strucla makowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • masło

    10 dag
  • żółtko jaja

    5 szt
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • cukier

    15 dag
  • mleko

    200 ml
  • drożdże

    5 dag
  • sól

    1 szczypta
  • masa makowa duża

    1 szt
  • lukier

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Drożdże należy wymieszać z jedną łyżką cukru, 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki.
2. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Żółtka jaj należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, do mąki pszennej dodać rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, mleko i wyrobić jednolite ciasto.
4. Następnie dodać stopione masło i cukier waniliowy, wyrobić ciasto
5. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować je masą makową i zawinąć na kształt rolady, następnie włożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Struclę odstawić do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut( ciasto powinno się zrumienić).
6. Zimną struclę polukrować posypać suchym makiem i drobnymi orzeszkami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ZEWA 13.01.2014 09:09
apetycznie wygląda ta strucla
smerfetka79 26.08.2012 09:29
dawno nie jadłam:))Pysznie wyglada
Andysz 22.05.2012 10:31
uwielbiam;)
iknkirke 23.12.2011 16:12
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat