Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla makowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 750 dag
jajko 3
żółtko jajek 5
drożdże świeże 8 dag
cukier kryształ 2 łyżeczki
cukier puder 15 dag
masło 20 dag
śmietana kwaśna 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1
sól

Masa makowa

mak 50 dag
miód 3/4 szklanki
rodzynki
morele
orzechy
skórka pomarańczowa kandyzowana
białko 4

Polewa

Czekolada tabliczka
mleko 4-5 łyżek
skórka pomarańczowa

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowa

1. Śmietanę lekko podgrzewamy, dodajemy cukier kryształ i drożdże, mieszamy i odkładamy na 20 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i cukier puder. Łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy i ewentualnie podsypujemy mąką, jeśli zbyt się klei do dłoni. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki.

2. Mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 30 minut, lub gotujemy mak na wolnym ogniu ok. 5 minut, a potem zostawiamy w gorącej wodzie na 15 minut. Mak odcedzamy, dodajemy bakalie i miód, pianę z białek ubijamy na sztywno i łączymy z masą makową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 21.12.2016 10:19
Bardzo apetyczna !
Jadwiga/Jaga85 20.12.2016 17:50
pyszne ciasto
agnieszka214 20.12.2016 17:06
Pyszne ciasto lubię takie
jan_mag 20.12.2016 14:19
Super do kawy :)
Ewa Wojtaszko 20.12.2016 12:23
dawno nie robiłam
mysza75 20.12.2016 10:27
jaka dobra sztrucla
pestka 20.12.2016 09:11
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak