Strucla makowa

Strucla makowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka

    40 dag
  • drożdże

    4 dag
  • mleko

    1 szklanka
  • żółtka

    2 sztuki
  • jajka

    2 sztuki
  • cukier

    10 dag
  • masło

    10 dag
  • skórka cytrynowa

  • sól

masa makowa

  • mak

    30 dag
  • cukier

    30 dag
  • białka

    2 sztuki
  • masło

    5 dag
  • aromat migdałowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowac rozczyn z drozdzy W NASTEPUJĄCY SPOSÓB :
rozetrzec drożdze w naczyniu z łyzka cukru, dodać cieple mleko dodac 2, lyzki maki, wymieszac i postawic w cieplym miejscu. Gdy rozczyn podrosnie, wlac go do przesianej maki, dodac pozostale skladniki i wyrabiac ciasto, tak dlugo, az bedzie gladkie i lsniace ( powinno odstawac od rak).

Mak zalac wrzatkiem i trzymac na malym ogniu około 25 min., a potem mak odcedzic, zemleć 2 razy , dodac pozostale skladniki , a na końcu dodać ubite białka i je z całośćią lekko wymieszac. Ciasto rozwalkowywac na prostokaty, rozkladac na nim mase makowa, zwijac w rulony, ukladac na blasze j zawiniete w papier -pergamin i zostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu. Piec, w temp 175 stopni przez 35-40 minut .
Smacznego !!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IwonaKa

25.11.2015 22:01
bardzo lubię ciasta z makiem,super wyszła

jagoda5913

24.11.2015 00:35
jaka piękna jak malowana

misia53

23.11.2015 23:29
ślicznie , równiutko zwinieta, piekna!

monikaT83

23.11.2015 22:41
idealna strucla!

Iwusia

23.11.2015 22:14
bardzo pięknie zwiniętą

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat