Strucla makowa

Strucla makowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Masa makowa

  • mak

    1/2 kg
  • cukier

    1 szklanka
  • miód

    3 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • jaja

    3 sztuki
  • masło

    1 łyżka
  • olejek migdałowy

    1 sztuka

Ciasto drożdżowe

  • mąka

    3 szklanki
  • mleko ciepłe

    3/4 szklanki
  • masło

    3/4 kostki
  • jaja

    3 sztuki
  • drożdże

    50 g
  • cukier

    1/2 szklanki
  • olej

    2 łyżki
  • sól

Polewa

  • cukier puder

    1 szklanka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • wrzątek

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Strucla makowa foto
1. Do garnka wsypujemy zmielony mak, dodajemy cukier, miód, mleko, masło i stawiamy na ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia cukru. Wbijamy wtedy żółtka, mieszamy. Białka ubijamy na pianę, dodajemy do masy, ponownie mieszamy. Na koniec wlewamy olejek migdałowy i zestawiamy garnek z ognia.
Krok 2 - Strucla makowa foto
2. Z mleka, cukru, drożdży i łyżki mąki robimy w misce zaczyn.
Krok 3 - Strucla makowa foto
3. Gdy zacznie rosnąć, na stolnicę przesiewamy resztę maki, dodajemy jaja, roztopione i ostudzone masło, olej i zaczyn.
Krok 4 - Strucla makowa foto
4. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się lśniące i zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Krok 5 - Strucla makowa foto
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowy i rozwałkowujemy każdą część na kształt prostokąta o grubości około 5 mm.
Krok 6 - Strucla makowa foto
6. Dzielimy masę makową na dwie równe części i rozsmarowujemy równomiernie na obydwu częściach, zostawiając na brzegach około 2 cm wolnego miejsca. Zawijamy rolady. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
Krok 7 - Strucla makowa foto
7. Gotowe do pieczenia ciasta owijamy papierem do pieczenia, zostawiając około 2 cm luzu. Brzegi łączymy spinaczami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.
Krok 8 - Strucla makowa foto
8. W tym czasie prażymy siekane migdały na suchej patelni.
Krok 9 - Strucla makowa foto
9. Z cukru pudru, wrzątku i soku cytrynowego robimy lukier, polewamy ostudzone makowce i posypujemy od razu migdałami.
Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 28.12.2015 06:52
bardzo lubię makowce
IwonaKa 10.09.2015 13:13
na makowce ja zawsze mam ochotę
Bernadeta1 08.04.2015 19:03
wygląda bardzo smacznie
Róża1 07.04.2015 22:14
wspaniale Ci wyszła :-)
Janina 07.04.2015 14:59
Super wyszła;)
Zdzisław 07.04.2015 14:04
takie słodkości bardzo lubię
Grazyna0211 07.04.2015 11:46
bardzo smaczna z dużą ilością maku
olkaaa 07.04.2015 08:07
wygląda kusząco
Alex_M 06.04.2015 21:35
przepyszna :)
Renata9 06.04.2015 21:18
Bardzo smaczna strucla :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat