Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla makowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka tortowa 50 dag
cukier 0,5 szklanki
drożdże świeże 50 g
mleko ciepłe 2/3 szklanki
masło 4 łyżki
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie

masa makowa

masa makowa 800 g

lukier

cukier puder
woda
skórka pomarańczowa

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowa

Kroki postępowania

1
ciasto:

Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i letnim mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i wymieszać z wyrośniętymi drożdżami. Dodać całe jajka, mąkę i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania - ciasto zacznie odstawać od ręki, wlać stopione letnie masło, cukier waniliowy, odstawić do wyrośnięcia. gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 2 części i rozwałkować cienkie prostokąty.
Krok 1 - Strucla makowa foto
2
Rozsmarować na nich masę makową, zwinąć w struclę wzdłuż dłuższego brzegu.
Krok 2 - Strucla makowa foto
3
Przełożyć do foremek jednakowej długości 35 x 10 cm wyłożonych pergaminem i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Strucla makowa foto
4
Piec około 50 minut w 190 stopniach. Polukrować i posypać skórką pomarańczową.
Krok 4 - Strucla makowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 17.01.2015 17:25
smaczne ciasto
Sroczka 17.01.2015 16:54
Z chęcią zjadłabym kawałek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak