Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla makowa

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa makowa

mak 1 kg
żółtko jajek 2 szt
białko 4 szt
cukier 15 dkg
masło 10 dkg
miód 8 łyżek
olejek migdałowy
rodzynki 15 dkg
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
orzechy włoskie 15-20 dkg

ciasto

mąka 1 kg
drożdże 10 dkg
jajko 3 szt
masło 15 dkg
mleko 1 szklanka
kwaśna śmietana 1 szklanka
cukier 15 dkg
sól do smaku szczypta
skórka pomarańczowa kandyzowana

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowa

Mak zalać gorąca wodą , zagotować , następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia .Zimny mak zmielić maszynką 2 razy. Stopione i schłodzone masło dodać do maku razem z cukrem, żółtkami , miodem, bułka tartą ,rodzynkami, pokrojonymi orzechami i olejkiem migdałowym. Białka ubić na sztywno , dodać do maku i wszystko razem lekko wymieszać. Odstawić .
Ciasto
Mleko lekko podgrzać .Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i gdy będą płynne wlać do nich ciepłe mleko, wymieszać i odstawić . Do rozczynu dodać ok. 20 dkg przesianej mąki , wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie ubić jajka z resztą cukru . Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą przesianą mąkę, jajka z cukrem, śmietanę , szczyptę soli i dobrze wyrabiać dodając jednocześnie roztopione masło.
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 40 min .Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie lub trzy części, cienko rozwałkować , posmarować białkiem i rozłożyć na nim równo masę makową po brzegach zostawiając ok. 2 cm a następnie zwinąć w rulon , zlepiając końce . Strucle lekko nakłuć wzdłuż widelcem i lekko docisnąć . Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia położyć tak aby złączenie ciasta było na spodzie . Piec w tem 170 stopni przez ok. 60 minut .
Po ostygnięciu ciasto posmarować ulubionym lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 03.01.2015 08:22
Wyszła pięknie :)
gusia1000 02.01.2015 17:08
To coś dla mnie.
Kejti 29.12.2014 21:50
Rewelacyjna Ci wyszła :-)
Janina 29.12.2014 18:08
Pięknie wyszła, udana i smaczna;)
mirosława4 29.12.2014 17:30
bardzo lubię
Justi2401 29.12.2014 15:17
Piękna, jak z cukierni :)
Ewelina1991 29.12.2014 09:55
pyszna strucla
Iwusia 28.12.2014 23:33
wspaniałe ciacho
mały_łasuch 28.12.2014 22:42
Musiał być przepyszny!
stokrotka 28.12.2014 20:55
pyszności makowe!
pajbek 28.12.2014 20:43
Piękna i pyszna :-)
RenataZ-et 28.12.2014 20:35
wyszła idealnie!
halina17 28.12.2014 20:29
smaczna :)
Katarzyna59 28.12.2014 20:17
uwielbiam taką
Marta Ryżek-Kalkowska 28.12.2014 20:11
Piękna strucla - -podkradam przepis :)
Ania84 28.12.2014 20:01
apetyczna :) uwielbiam taki
Agata3 28.12.2014 19:39
Rewelacyjna strucla :)
marenka 28.12.2014 19:33
Napewno smaczny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak