Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowa
Ciasto
Mleko lekko podgrzać .Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru i gdy będą płynne wlać do nich ciepłe mleko, wymieszać i odstawić . Do rozczynu dodać ok. 20 dkg przesianej mąki , wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie ubić jajka z resztą cukru . Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą przesianą mąkę, jajka z cukrem, śmietanę , szczyptę soli i dobrze wyrabiać dodając jednocześnie roztopione masło.
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 40 min .Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie lub trzy części, cienko rozwałkować , posmarować białkiem i rozłożyć na nim równo masę makową po brzegach zostawiając ok. 2 cm a następnie zwinąć w rulon , zlepiając końce . Strucle lekko nakłuć wzdłuż widelcem i lekko docisnąć . Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia położyć tak aby złączenie ciasta było na spodzie . Piec w tem 170 stopni przez ok. 60 minut .
Po ostygnięciu ciasto posmarować ulubionym lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową .