Strucla makowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • młka pszenna

    20 dkg
  • cukier puder

    5 dkg
  • olej

    5,5 dkg
  • mleko

    60 ml
  • sól

    szczypta
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • masa makowa

    35 dkg
  • jajko

    do posmarowania
  • ser biały

    10 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski rozkruszamy twaróg,dodajemy mleko,mąkę,olej,cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i sól.

Zagniatamy ciasto na jednolitą kulę ,owijamy folią do żywności i odkładamy do lodówki na około 20-30 min.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik ustawiamy na 180°C.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 0,5cm.

Rozwałkowany placek smarujemy masą makową,następnie delikatnie zwijamy struclę (jednocześnie z obu stron) Mają powstać dwa równe wałki ciasta połączone po środku.

Końcówki ciasta delikatnie sklejamy.

Gotowe ciasto delikatnie przekładamy do przygotowanej blaszki,smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 40 min.( aż ciasto będzie rumiane)

Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudtem lub polać lukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 11.12.2013 14:31
Świąteczne smaki;)
Ola1984 11.12.2013 09:38
Ale świątecznie się zrobiło :) Pyszne ciacho :)
pawel123 11.12.2013 09:23
bardzo smaczne
krystyna330 11.12.2013 09:21
kawalek na wynos
kriko 11.12.2013 09:05
niema jak makowiec
Krzysztof15 11.12.2013 08:49
bardzo lubie
agnieszka214 11.12.2013 08:48
juz czuje smak swiat
Romanowka 11.12.2013 08:46
Jeszcze tak zawiniętej nie widziałam, super!
Paolcia 11.12.2013 08:37
mmmm uwielbiam :)
dwa pokoje z kuchnią 11.12.2013 08:35
piekna, ładnie wypieczona- po protu super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat