Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

strucla makowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 750 gram
jajko 3 sztuki
masło 90 gram
cukier kryształ 1 szklanka
drożdże 10 gram
mleko 330 ml
masa makowa 110 gram
Polewa:
cukier puder 1,5 szklanki
sok cytrynowy 4 łyżki
woda 4 łyżki
białko 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: strucla makowa

drożdze rozpuszczamy w mleku, łączymy z pozostałymi składnikami :mąką, 2 jajkami, masłem roztopionym, cukrem. Zagnitamy ciasto o jednolitej konsystencji.

Po okresie ok 1 godziny, gdy ciasto już wyrosło, dzielimy je na połowę.

Białka jaja ubijamy ze szczyptą soli na pianę, dodajemy do masy makowej, mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (długi, i wąski).

Wykładamy masę makowaą. Zwijam. Boki sklejam. Następnie ciasto pozostawiam średnio na okres ok 30 minut by jeszcze wyrosło.

Smaruje pozostałym 1jajkiem.

Pieczemy w rzgrzanym piekarniku w temp 180 stopni przez ok 35 minut, najlepiej sprawdzić czy ciasto jest gotowe.

Polewamy polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 07.04.2013 13:14
warto wypróbować
dodi 07.04.2013 13:03
smakowicie wygląda
justys759 07.04.2013 13:02
mmm uwielbiam taką:)
Rafał3 07.04.2013 12:41
mniam rewelacja
Boska_Agatka 07.04.2013 12:37
wygląda na bardzo smaczne ;-)
Janina 07.04.2013 12:09
Bardzo smaczne,mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak