Strucla makowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 g
  • drożdże

    7-10 g
  • cukier

    3 szklanki
  • masło

    50 g
  • mleko

    200 ml
  • jaja

    3
  • masa makowa

    700 g
  • białko

    2
  • cukier puder

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozpuścić drożdże w mleku, dodajemy rozpuszczone masło, mąkę, cukier, cukier z wanilią i 2 jaja. zagniatamy ciasto i pozostawiamy na godzinę. ciasto możemy podzielić na dwie części aby wyszły dwa makowce. Ubijamy dwa białka na sztywno i mieszamy z masa makową możemy dodać bakalie. cienko rozprowadzamy na rozwałkowanym cieście. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut, smarujemy jajkiem i pieczemy przez ok 40 min w temp 180 stopni. ostudzić i polać lukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wlicka 25.03.2013 13:17
jaka smaczna;)
Hefalump 23.02.2013 22:10
Pyszne!
Andysz 08.02.2013 09:45
pychota;)
Monika.M 20.01.2013 16:44
Mniam
Ewelina38 20.01.2013 15:36
wyśmienite ciasto
Marlenka.S 19.01.2013 16:42
Świetny
Ryszard4 19.01.2013 16:09
Super
Adrian3 08.01.2013 15:37
apetycznie wygląda:)
Alex_M 08.01.2013 14:45
taka lubie najbardziej!
Sylwia26 07.01.2013 17:31
ślinka leci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat