Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla makowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 250 g
drożdże świeże 20 g
mleko 1/2 szkl.
1 żółtko
masło 50 g
cukier 1/4 szkl.
Na masę makową: 200 g maku, 1/2 szklanki cukru, 20 g masła, łyżka miodu, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki soku pomarańczowego, 3 żół
jajko 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowa

1. Drożdże należy rozetrzeć z 1 łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 2 łyżkami mąki. Po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Masło rozpuścić. Jajko i żółtko należy utrzeć z pozostałym cukrem na pulchną masę. Resztę mąki przesiać do miski i połączyć z wyrośniętym zaczynem, masą jajeczną i ciepłym masłem. Przełożyć na stolnice i wyrabiać jakieś 10 minut Po czym przełożyć ciasto do posypanej mąką miski, oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na 1 godzinę,by wyrosło. 2. Mak należy opłukać i zalać wrzątkiem.Dobrze jest odstawić go na godzinę. Po czym zmielić 3 razy. W rondelku rozpuścić masło, dodać miód, rodzynki i mak. Wszystko należy smażyć kilka minut, po czym schłodzić. Żółtka należy utrzeć z cukrem i połączyć z przestudzonym makiem. 3. Wyrośnięte ciasto, należy zagnieść i rozwałkować na prostokąt. Wzdłuż prostokąta rozłożyć na środku nadzienie makowe, boku natomiast naciąć na ukos w odstępach 2 cm. Paski ciasta zakładać na przemian na farsz, końcówki zlepiać. (tak jak warkocz).Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej pergaminem, posmarować roztrzepanym z łyżką wody i szczyptą soli jajkiem. Piec 35 minut w 220 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 28.06.2011 10:27
świetna
gusia1000 08.12.2010 16:27
Bardzo lubię i piekę na święta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak