Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

strucla makowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto drożdżowe: 1 porcja
mak 1 kg
cukier 2,5 szklanki
laska wanilii 1 szt
bakalie wg uznania
białko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: strucla makowa

ciasto drozdzowe znajdziecie tutaj: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/194091/ciasto-drozdzowe-wg-krysi-giga-porcja.html


mak zaparzyc wrzatkiem dzien wczesniej przed pieczeniem, odsaczyc na sicie, zemlec 3 razy


przygotowac syrop z cukru i wody, do wrzacego syropu dodac wanilie pokrajana na male kawalki, wspypac mak i zdjac z ognia

calosc doklanie wymieszac z bakaliami ( ja daje orzechy, skorke z pomaranczy, rodzynki i migdaly )

ciasto drozdzowe podzielic na 4- 5 czesci, kazda czesc rozwalkowac na prostokat

ciasto smarujemy bialkiem i rozkladamy rowno porcje maku i zwijamy luzno

odstawiamy strucle w cieple miejsce by wyrosly

pieczemy w 200 st. ok pol godziny

mozna je polukrowac lub posypac cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 27.01.2012 10:20
i jak du?o maku, uwielbiam tak? strucle
dorotka0000025 18.01.2012 15:28
swietna strucla
Kas2 05.01.2012 20:04
masz dobrą rękę do strucli

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak